Aquesta publicació en el BOP, que en algunes de les activitats que s’obren en els municipis és preceptiu, en el cas que estem parlant té una gran transcendència. S’està donant “publicitat” (quants garriguencs se n'han assabentat???) al fet que s’està tramitant una llicència d’activitats per tal que a la Garriga es pugui instal·lar a 500 metres del nucli de la població, una planta on s’incinerarà biomassa, per tal de crear energia.
En principi en el projecte que s’està publicitant, sembla que l’objectiu és cremar residus de fusta provinents de podes i neteja de boscos, encara que cal tenir present un parell de coses:
- La biomassa es pot obtenir a partir de subproductes o residus que a més d’incloure els de poda i vegetació també pot, entre d’altres, contenir residus de la indústria alimentària, fusteria i excrements secs d'animals.
- La incineració de la biomassa permet eliminar residus orgànics i inorgànics, al mateix temps que els dóna una utilitat, però cal tenir en compte que la incineració pot resultar perillosa ja que produeix emissió de substàncies tòxiques.
Davant aquesta perspectiva i tenint en compte que una decisió d’aquest estil afectarà de ben segur la qualitat del nostre municipi, és urgent i imprescindible parlar-ne, abans de prendre qualsevol decisió. I no s’ha de parlar només dels temes tècnics i legals entre responsables tècnics i polítics, sinó de l’impacte que això pot suposar en el nostre municipi i també de les avantatges que potser pot tenir, com a creació d’energia renovable. És necessari, a més, fer-ho sense amagar res, i escoltant les veus i els dubtes de tots els que ens podem veure afectats per aquesta decisió.
Però tot això només és possible si els que tenen la informació (l’equip de govern) n’hi donen publicitat; si els que tenen la responsabilitat de prendre la decisió (novament l’equip de govern) informen del tema, escolten les opinions, valoren els pros i els contres, i justifiquen públicament la decisió; i si, a més, finalment s’opta per tirar endavant el projecte, cal que la concessió de la llicència (que també és responsabilitat de l’equip de govern) es faci una vegada es compleixen tots els paràmetres (urbanístics, mediambentals,…) necessaris per a poder-ho desenvolupar i es posin de manifest les avantatges que aquesta activitat pot comportar pel nostre municipi. Ara per ara, cap d'aquests passos s'ha dut a terme.
La Garriga és un municipi del que, els que hi vivim, ens agrada comentar que té un microclima i unes condicions ambientals que ens permeten viure-hi amb una qualitat de vida envejable.
Canviarà això a partir d’ara? Per saber-ho, és imprescindible que s’informi àmpliament a tothom (quan encara sigui possible intervenir-hi) i es faci un debat en profunditat. No es pot fer d’altra manera….
4 comentaris:
Hola,
he visitat petites plantes (per subministrar energia a 2 pavellons i a Ajuntament)i tinc companys que n'han fet projectes. Aquestes plantes que he visitat i els seus responsables cremen restes de podes i estassades ("pellets"), bàsicament perquè amb prou feines aquestes no deixen residus, van provar a cremar productes agrícoles però no els va sortir bé perquè deixaven molts residus sòlids. En principi, si s'utilitzen calderes específiques de països com Suïsa i molts altres països europeus que fa anys ja que utilitzen la biomassa, aquestes incorporen sistemes de filtrat molt complexes i l'emissió de fums i carboni es redueix moltíssim (jo no veia que surtís amb prou feines fum de les calderes), almenys per les 2 calderes de biomassa que jo he vist. M'extranya molt que els interessi o puguin cremar residus alimentaris i excrements, de fet, no conec encara cap caldera de biomassa capaç de fer això.
Si es cremen restes forestals, l'emissió de productes tòxics és 0 o 0,00.... i en principi, les calderes de biomassa, estan pensades (en quant a optimització, rendiment, residus etc etc...) per biomassa forestal. Si cremen fusta a la que hi han incorporat sintètics (mobles o altres) segurament si que contaminen més, però dubto molt que vulguin aquests subministraments.
La meva opinió és que La Garriga és, com molts, un poble amb un gran entorn forestal el qual molts o tots en viuen d'esquena o com a molt per donar-hi volts. Sería interessant deixar de cremar petroli si ben a prop, i en base a uns plans tècnics (que segur que en teniu) el màxim de sostenibles, podeu aprofitar el que us dóna gratuïtament l'entorn, més que res perquè no s'acabi cremant tot en un incendi si una petita part es pot destinar a energia.
Si volen, els conciutadans i els polítics es poden informar sobre la biomassa en multitud de llocs web, s'han fet congressos (A catalunya mateix), ponències, demostracions..., això si,a tot arreu, els mateixos de sempre. És per això que, el debat, no es pot iniciar si la majoria amb prou feines saben en què consisteix això de la biomassa.
Penso que l'impacte serà sobretot visual, el que és bàsic i que t'hauries d'enterar és de la potència que tenen pensada en produïr (en KW), d'aquesta manera et podries fer més a la idea de les dimensions de la planta.
Salut
La potència que estableix el projecte és superior a 15 MW i inferior a 50 MW.
Desconec que suposarà això per l'impacte visual. En el projecte està prevista una xemeneia de 22 metres d'alçada i 1,75m de diametre interior. Crec que només amb això ja estem parlant d'un fort impacte. A més no hem d'oblidar que hi haurà emissions a l'atmosfera i les persones hem de saber de què estem parlant, encara que no ho dominem tècnicament (començant per mi mateixa...). El desconeixement pot provocar alarma social i no crec que haguem de provocar-la.
Energies alternatives SI, però parlem-ne.
http://www.lamalla.net/medi_ambient/sostenibilitat/article?id=169731
A l'article hi ha una foto d'una central de biomassa de 50 MW. L'impacte visual (Suposo que ja ho posarà a l'evaluació de l'impacte ambiental que s'hauria de redactar) serà moderat segurament. Més o menys vindrien a ser les dimensions d'una escola amb primaria i ESO però amb xemeneies...
L'impacte ambiental crec que el superarà de tros.
Si ha d'abastir a una població com la Garriga a mi no em sembla malament, es clar que també hi ha la opció de ficar desenes de molins de vent que ocupen 300 vegades més, o panells solars, que vindrien a ocupar 10 vegades més i ja no cal dir res de les altres (tèrmica, nuclear...).
El meu punt de vista és, la Garriga pot tenir molt a prop el subministrament de "pellet", i per tant és una bona opció.
Evidentment que hi haurà emissions, però únicament de CO2, si fan les coses bé i el sistema de filtrat és correcte amb prou feines es notarien. Pens que l'eficiència de la biomassa supera amb escreix la del biodièsel, pensa a més, que la biomassa l'ha utilitzada sempre l'home, és com tenir llenya a casa però que a més, fa electricitat.
Es clar que quan se faci, a tothom li donarà mal rotllo la xemeneia, o certa olor algún dia a fusta cremada, però això és sentit comú; volem energies? Si,
Si la resposta és no, sempre es pot viure amb espelmes, sense llum (encara hi ha gent pel montseny que viu així)
Les volem alternatives? Si,
eòlica? consumeix terreny espectacularment i molt impacte visual.
Solar? Consumeix encara més terreny que la biomassa i hi ha certs riscos, a més d'una altíssima inversió.
Biomassa? ocupa poc terreny, moderat impacte visual, possibilitat d'aprofitar les restes vegetals que sovint es cremen o es deixen amb el risc d'incendi que comporta, subministrament proper....
Al cap i a la fi tens raó quan dius que és una cosa consultable amb La Garriga i un tema que s'en ha d'informar, si no es fa, llavors si que es crearà l'alarma social, tot plegat ho comparteixo amb tu. Únicament he trobat interessant de comentar els avantatges que presenta
Salut,
Això si,
informa't sobre què cremarà la planta, si crema altres residus que no siguin forestals problament el tema sigui més perillós.
Si crema residus forestals, l'empresa haurà d'assegurar i afiliar-se a el segell FSC (la fusta prové de gestions sostenibles), està àmpliament reconegut, greenpeace i ecologistes en són bons reconeixadors.
Un altre tema que haurem de procurar és que no es monopolitzi el tema. Jo sempre he cregut que la biomassa ha de ser únicament un recolzament, una petita part de les energies alternatives, si no és així probablement sería un negoci portar fusta de Sud-Amèrica per cremar o bé talar els nostres boscos autòctons per plantar-ne de creixement ràpid i això ho hem d'evitar.
Seguiré el tema de les plantes de cogeneració, esperem que no es generalitzin fins a extrems
Publica un comentari a l'entrada